Romana

Русский

Cu noi este Dumnezeu!

Informatii Utile


Categorii articole:Pomenirea Sfîntului Sfintitului Mucenic Marcu pastorul; a Sfintilor Mucenici si buni frati Alexandru, Alfeu si Zosima; a Sfîntului Mucenic Pimen, a Sfintilor Mucenici Nicon, Neon, Eliodor si celelalte fecioare si fii

octombrie 11, 2007 Categoria: Calendar

octombrie 11, 2021

Acesti sfinti au trait pe vremea împaratului Diocletian (284-305), în cetatea Pisidiei, în Asia Mica, cînd acolo era domnitor Magnus.

Iar Fericitul Marcu, un păstor, pastea oile, avînd parul capului alb si lung pîna la calcîie. Sf. Marcu a fost arestat pentru mărturisirea deschisă a credinţei creştine în Antiohia Pisidiei. Cei treizeci de soldaţi care-l păzeau au fost convertiţi la creştinism de Sf. Marcu fiind martirizaţi la Niceea prin tăierea capului. Iar pe sfîntul l-au trimis la Claudiupoli, unde au chemat fauri ca sa faca legaturile sfîntului.

Si au venit trei frati, anume Alfie, Alexandru si Zosima, care locuiau în satul Cataliton, mesteri deprinsi la lucrul fierului. Începînd a bate fierul, curgea apa pe ei si li se muiau mîinile, dar fierul nu se lasa batut; iar ei mirîndu-se de ceea ce li se întîmpla, si auzind dumnezeiesc glas care-i îndemna sa se nevoiasca împreuna cu Marcu, au marturisit ca sunt crestini. Atunci îndata au fost supusi la chinuri felurite, în timpul carora si-au dat duhul.

Iar Marcu a fost încaltat cu încaltaminte de chinuire, batut, împuns cu frigari si, dupa ce i s-a taiat limba, i s-a taiat si capul la Claudiopolis. Cînd au luat capul sfîntului mucenic să-l ducă în templul păgîn al lui Artemis, toţi idolii s-au prăbuşit la pămînt şi au fost distruşi. Martorii acestei minuni, Nicon, Neon, Heliodor împreună cu alţi tineri bărbaţi şi femei au crezut în Hristos, şi-au mărturisit credinţa crestina, au fost chinuiti impreuna cu multi tineri si fecioare şi le-au taiat capetele la locul ce se cheama Maromilium (Moromilio).

Tot în aceasta zi, pomenim pe Cuvioşii Chiril şi Maria, părinţii Cuviosului Serghie de Radonej.

Tot în aceasta zi, Soborul Sfinţilor Părinţi de la Lavra din Kiev.

Tot în aceasta zi, facem pomenirea Sfîntului Veaceslav, cneazul Cehiei.

Lasa un comentariu

Completeaza casutele de mai jos pentru a adauga un comentariu.

Trebuie sa fii logat pentru a comenta.