Romana

Русский

Cu noi este Dumnezeu!

Informatii Utile


Categorii articole:Cuviosul Parintele nostru Coprie

octombrie 7, 2007 Categoria: Calendar

octombrie 7, 2021

Acest sfînt parinte s-a nascut în gunoi lînga Mînastirea Sfîntului Marelui Teodosie Chinoviarhul, dintr-o femeie urmarita de agareni, cu alti multi crestini care fugeau catre Sfîntul Teodosie ca sa scape. Dupa ce s-au dus pagîni, potoliti de dumnezeiescul dar ce locuia în Sfîntul Teodosie, au aflat calugarii pe copilul ce se nascuse în gunoi. Din porunca marelui Teodosie l-au luat si l-au numit Coprie (adica gunoi) si a fost hranit cu laptele unei capre, care pastea în cîmp împreuna cu celelalte. Iar cînd stia vremea ca trebuie sa suga copilul, se pogora singura din munte de-l alapta si iar se întorcea la turma. Daca s-a facut mare, copilul era foarte drag marelui Teodosie, si s-a învrednicit de Duhul Sfînt. Caci pazind curatia sufletului a ajuns de i se supuneau fiarele salbatice. Asa, într-una din zile, aflînd un urs în gradina mîncînd laptucile, l-a luat de urechi si l-a scos afara. Si poruncindu-i, cu ruga marelui (Teodosie), n-a mai cutezat ursul altadata sa mai intre în gradina. Si în munte suindu-se cu un magar la lemne, si aducînd lemnele iarasi a venit un urs, si a apucat magarul sa-l vatame.

Dar sfîntul a prins pe urs, si a pus lemnele pe el zicîndu-i: „Nu te voi lasa, ca acum trebuie sa faci tu slujba magarului pîna se va tamadui”. Si prin ruga marelui Teodosie i se supunea ursul si cara lemne. Acest sfînt servind la bucatarie, cînd undea caldarea de se varsau bucatele, negasind la îndemîna lingura cea obisnuita, îsi baga mîna goala în caldare de potolea undele si nu se vatama.

Ajungînd el la nouazeci de ani, stralucea între parintii aceia ca soarele, împodobit fiind cu preotia si cu tot felul de virtuti. Si stînd într-un loc ascuns îsi tindea rugaciunile catre Dumnezeu atîta, încît marele Teodosie, dupa mutarea sa catre Domnul, i se arata, si venea împreuna cu dînsul si cînta. Si mai pe urma zise catre dînsul: „Iata, frate Coprie, ti-a venit vremea petrecerii tale; vino catre noi la locul care-ti este gatit”. Si daca auzi aceasta minunatul, peste putine zile se îmbolnavi si sarutînd pe sfintii parinti, se duse cu pace catre Domnul.

Tot în aceasta zi, facem pomenirea Cuviosului Nicandru pustnicul, făcătorul de minuni de la Pskov (1581).

Tot în aceasta zi, facem pomenirea Sfîntului Vladislav din Serbia.

Lasa un comentariu

Completeaza casutele de mai jos pentru a adauga un comentariu.

Trebuie sa fii logat pentru a comenta.