Romana

Русский

Cu noi este Dumnezeu!

Informatii Utile


Categorii articole:Sfinti Mucenici Andrei si Ioan, Petru si Antonie, care s-au savîrsit în Africa

octombrie 6, 2007 Categoria: Calendar

octombrie 6, 2021

Domnind la Roma Vasile Macedon, domnea si tiranea preacrudul Avrahin Agareanul (Turcul) toata Africa. Acesta pradînd Siracuzele (aceasta este Mitropolia Siciliei), a luat de acolo pe Ioan împreuna cu copiii lui, Petru si Antonie, care erau înca mici si îndata a poruncit sa-i învete carte agareneasca. Si dupa ce au ajuns la vîrsta barbateasca, si întreceau pe multi cu întelepciunea si cu faptele bune, mirîndu-se de dînsii acel viclean Veliar, i-a boierit: facînd pe Antonie ghenicon, si pe Petru sachelar. Însa acestia în ascuns erau crestini, iar la vedere se fatarniceau ca sunt saracini. Dar nu s-au putut ascunde mult timp. Ca aflînd Avrahin, si mîniindu-se, i-a pus cu picioarele în obezi, si i-a batut cu toiege noduroase.

Fericitul Antonie luînd patru sute de toiege pe talpi, multumea lui Dumnezeu. Dupa aceea l-a pus pe un gratar, legat deasupra unui samar cu streanguri si l-a purtat prin mijlocul tîrgului. Iar pe Petru dezbracîndu-l, l-a batut cu toiege pe spinare si pe pîntece, si l-a bagat în temnita. Dupa aceea mai scotîndu-i, iarasi i-a supus la cumplite chinuri, în timpul carora si-au dat sufletul lui Dumnezeu. Dupa aceea au adus si pe tatal lor Ioan, si ridicîndu-l cu mîna stînga de grumaji, îi baga lui sabia în gura pe gîtlej, si asa el si-a dat duhul peste fiii sai.

Si facînd foc mare, au ars trupurile sfintilor toate la un loc. Iar fericitul Andrei, foarte batrîn fiind de vîrsta, si multa vreme zacînd la închisoare, uscat fiind de foame si de sete si de goliciune si nesupunîndu-se aceluia, a fost strapuns cu sulita si apoi i s-a taiat capul. Si asa s-a plinit marturisirea lor.

Lasa un comentariu

Completeaza casutele de mai jos pentru a adauga un comentariu.

Trebuie sa fii logat pentru a comenta.