Romana

Русский

Cu noi este Dumnezeu!

Informatii Utile


Categorii articole:Sfînta Muceniţa Teodota

septembrie 30, 2007 Categoria: Calendar

septembrie 30, 2021

Împaratind Alexandru la Roma cea veche, a fost trimis Simpliciu în Capadocia, si a fost clevetita catre dînsul Teodota, care era din partile Pontului, femeie foarte bogata. Fiind adusa înaintea lui, si neputînd sa o plece ca sa lase credinta în Hristos, au atîrnat-o si i-au zgîriat pîntecele multe ceasuri; iar ea lauda pe Dumnezeu si rabda, parîndu-i-se ca altcineva ar fi chinuit.

Dupa aceea, pogorînd-o, au bagat-o în temnita si dupa opt zile s-a deschis temnita singura, iar pazitorii s-au spaimîntat si degrab au vestit lui Simpliciu, dar el nu i-a crezut. A doua zi au adus-o pe sfînta înaintea lui, si vazînd-o cu totul sanatoasa, neavînd macar un semn cît de mic de rani pe trupul sau, a întrebat-o: „Cine esti tu?” Iar sfînta i-a zis: „Ti s-a întunecat mintea, ca de ai fi treaz m-ai cunoaste ca eu sunt Teodota”. Acestea auzind Simpliciu, a poruncit sa fie încins tare un cuptor, în care au bagat pe sfînta.

A doua zi a trimis dregatorul pe doi popi idolesti si cu altii dimpreuna, ca sa risipeasca cenusa trupului sfintei. Acestia destupînd gura cuptorului, au fost arsi amîndoi de para focului, iar ceilalti au vazut pe sfînta între doi tineri îmbracati în vesminte albe, sezînd si cîntînd; si a iesit sfînta din cuptor nevatamata, bucurîndu-se si cîntînd.

Dupa aceea, plecînd Simpliciu la Bizant (Constantinopol), a poruncit sa ia si pe sfînta legata sa o duca dupa dînsul. Si abatîndu-se el la Ancira, a cerut sa fie adusa sfînta, catre care a zis: „De nu te vei pleca mie sa jertfesti la zei, te voi ucide pe gratar încins”. Iar ea zise lui: „De va intra si Doroteu, slujitorul zeilor, cu mine si va birui focul, voi jertfi si eu zeilor tai”. Si a zis Simpliciu catre Doroteu: „Intra cu dînsa avînd pe zei ajutor”. Dar intrînd el cu sfînta, îndata s-a topit de foc, iar sfînta a iesit nevatamata. De care lucru mirîndu-se dregatorul, a poruncit sa fie legata iarasi sfînta, si dusa la Bitinia. Si cînd a sosit la Niceea, a poruncit ca sa intre sfînta în capistea idolilor sa faca rugaciune.

Sfînta a primit aceasta cu bucurie; dar toti idolii au cazut si s-au zdrobit. Atunci cu mînie a poruncit dregatorul ca sfînta sa fie întinsa în patru parti, si sa fie despicata cu fierastraul. Si facîndu-se asa, fierastraul s-a tocit, neputînd sa faca nimic, iar sfînta ramase libera, multumind Mîntuitorului Dumnezeu. Întunecîndu-se mintea lui Simpliciu, a poruncit sa ucida pe sfînta prin sabie; si asa i-au taiat capul.

Lasa un comentariu

Completeaza casutele de mai jos pentru a adauga un comentariu.

Trebuie sa fii logat pentru a comenta.