Manastirea  Bocancea Istoria acestei asezari monahale este legata nemijlocit de functionarea manastirii Harjauca. In Arhiva Nationala a Moldovei se pastreaza o "Nota istorica despre Manastirea Harjauca", datand din 1874 in care se poate citi: "In 1865 si 1868 din toata suprafata padurii manastirii au fost vandute cu permisiunea Sfantului Sinod guvernamental 400 desetine si pe banii obtinuti, sub staretia arhiepiscopului de Chisinau, Antonie, au fost cumparate 1032 desetine de pamant nelocuit din componenta mosiei Ciuciueni, judetul Iasi, de la proprietarul Leon Bocancea, cu scopul ca aici sa se mute cu traiul locuitorii satului Harjauca, care erau prea aproape de manastire. Insa satenii au refuzat sa se mute si arhiepiscopul Antonie a fost nevoit sa intemeieze pe aceasta mosie o gospodarie calugareasca, careia i s-a zis multa vreme Antonovca. In 1869 pe aceste locuri, pe mijloacele manastirii Harjauca, a inceput zidirea bisericii din piatra, iar in anul 1872 constructia e incheiata si sfintita, la 29 iunie al aceluiasi an, de Prea Sfintia Sa Pavel, episcop al Chisinaului si Hotinului, in numele Sfintilor Apostoli Petru si Pavel.”

Despre soarta acestui schit relateaza arhimandritul Melchisedec Dimitriu: "Fiind departe de manastirea Harjauca, iar dupa exproprierea din 1917 luindu-i-se tot pamantul, schitul acesta a ramas aproape nelocuit si in parasire. De aceea, in 1920 exarhul manastirilor basarabene, arhimandritul Visarion Puiu, cere Arhiepiscopiei Chisinaului ca schitul sa fie despartit de Harjauca si dat in grija unui staret propriu, care sa poata griji de aproape macar de vatra ce i s-a lasat, dandu-i-se numele Bocancea, dupa numele fostului proprietar moldovean al mosiei."

De la despartirea de Harjauca schitul Bocancea a avut urmatorii stareti: protosinghelul Gurie Tautu, 1920-1923; protosinghelul Gherasim Chisca, 1923-1924; protosinghelul Dionisie Haraz - de la 1 decembrie 1924.

In perioada comunista locasul a fost devastate iar ultimul superior al manastirii, staretul Esanu, a fost nevoit sa se retraga peste Prut. Biserica cu hramul Sfintii Apostoli Petru si Pavel a fost transformata in depozit de grane, apoi in uscatorie de tutun. Staretia a fost data in folosinta, brigazii de tractoare, iar in chiliile de langa biserica s-a instalat gradinita pentru copiii satului.

Reinfiintarea schitului Bocancea are loc in 1991 de catre ieromonahul Bartolomeu, ca mirean Victor Sarbu.

Locasul sfant are un plan dreptunghiular, fara absidele laterale. In schimb, la absida altarului, care are forma semicirculara, diaconicul si proscomdiarul se evidentiaza in exterior prin doua camere-anexe. Biserica are un pronaos mic, despartit de naos prin doi stalpi in forma patrata. Pictura interioara este simpla. Deasupra pronaosului se inalta turla clopotnitei. In partea vestica a bisericii este anexat un corp de case care include: trapeza, bucataria si cateva chilii.

Manastirea Hancu a patronat acest schit pana in 1997, iar in 1998 schitul Bocancea dobandeste statutul de manastire.
Manastirea "Sf. Ap. Petru si Pavel", Bocancea

Staret - egum. Pahomie (Juganaru)

MD-6224 s. Bocancea-Schit, r-l Singerei
Tel: 0-262-43-222