Romana

Русский

Cu noi este Dumnezeu!

Informatii Utile


Cautare

T

Taina (Gr. Mysterion, Sl. Tainstvo). Sfintele Taine reprezinta partea vazuta a religiei si sunt ceremonii, alcatuite din rugaciuni si simboluri, pentru chemarea Sfantului Duh si a se sfinti anumite obiecte sau persoane. Cele sapte Sfinte Taine sunt: Botezul, Mirungerea, Spovedania/Pocainta, Euharistia, Hirotonia, Cununia si Maslul.

Taumaturg. (Gr. „facatorul de minuni”) Nume dat unora dintre sfinti, pentru minunile pe care le-au facut.

Teologia Ascetica. O ramura a teologiei ce se ocupa cu studiul invataturilor mistice (vezi mistica).

Teologie Pastorala. Ramura a teologiei ce se ocupa cu studiul metodelor folosite de cler pentru a-si indeplini misiunea de pastori ai Bisericii.

Theotokos. (Gr. „Nascatoare de Dumnezeu”) Termen teologic care arata importanta dogmatica a maicii Domnului, si care a fost definit la cel de al treilea Sinod Ecumenic.

Tipic. Carte liturgica ce contiune regulile de desfasurare ale diferitelor slujbe si ceremonii, pe tot anul.

Traditia Bisericii. Revelatie dumnezeiasca nescrisa, ramasa de la Sfintii Apostoli prin viu grai si depozitata in tezaurul Bisericii. Sfanta Treime este de o putere cu Sfanta Scriptura.

Trei Ierarhi. Cei mai importanti Parinti ai Bisericii, care au contribuit imens la dezvoltarea si cresterea spirituala a Bisericii. Ei sunt: Sf. Vasile cel Mare, Sf. Ioan Gura de Aur si Sf. Grigore Teologul. Sunt serbati pe data de 30 Ianuarie.

Trinitate (Gr. Trias, lat. Trinitas) Doctrina de baza si specifica a revelatiei Noului Testament, dupa care dumnezeirea sau esenta lui Dumnezeu subzista ca treime de persoane sau ipostasuri.

Triod. 1)Perioada dintre Duminica Vamesului si a Fariseului si Duminica Lasatului de Sec la branza. 2) Carte liturgica care contine cantari si rugaciuni pentru perioada dintre Duminica Vamesului si Fariseului si pana in Duminica Pastilor.

Triptic. Pomelnic scris pe trei bucăti separate de lemn, care se inchid ca o carte, spre deosebire de „diptic”, format numai din două pagini ce se inchid la fel.

Trisaghion. Imnul Intreit Sfant, unul dintre cele mai vechi imne ale Bisericii: „Sfinte Dumnezeule, Sfinte Tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pre noi”. Se canta si pentru raposati.

Tropar. Cantare scurta ce cuprinde, rezumativ, viata si invatatura unui sfant sau praznic imparatesc.