Romana

Русский

Cu noi este Dumnezeu!

Informatii Utile


Categorii articole:Cuvinte despre bărbăţia duhovnicească – Sfântul Ierarh Mucenic Serafim Ciceagov (†1937)

decembrie 11, 2015 Categoria: Articole, Cuvinte duhovnicesti

Noi toţi suntem oameni şi nu se poate ca marea vieţii să nu scoată la suprafaţă lucrurile rele şi ca mizeria să nu dea pe afară şi astfel să se cureţe adâncurile unei stihii întregi. Tu însă să fii numai cu Hristos, unicul Adevăr şi unica Iubire, căci cu El totul este minunat, totul pe înţeles, totul aste curat şi liniştitor.

Depărtează-te cu mintea, inima şi cu gândurile de răul ce domneşte asupra celor lipsiţi de har şi îngrijeşte-te numai de una – cum să păstrezi în tine prin credinţă harul dumnezeiesc, prin care se sălăşluieşte în noi Hristos şi pacea Sa. A nu observa că există acest rău nu este cu putinţă; dar este posibil să nu îngădui ca el să tea abată de la adevărul lui Dumnezeu.

Da, el există şi este îngrozitor prin manifestările sale şi cât de nefericiţi sunt aceia care i se supun! Noi nu renunţăm să învăţăm adevărul şi să-i ascultăm pe oamenii înţelepţi doar pentru că există printre noi nebuni aflaţi în libertate şi la spital. Aceste lucruri nu îndepărtează pe cineva de la viaţă; prin urmare, din calea adevărului şi binelui nu trebuie să ne abată faptul că puterea răului îşi arată forţa sa pământească. Dumnezeu nu se lasă batjocorit, iar omul ce va semăna, aceea va şi secera.

Învaţă rugăciunea lăuntrică, pentru ca ea să nu fie observată din aspectul tău exterior şi să nu tulbure pe nimeni. Cu cât suntem ocupaţi mai mult cu această rugăciune, cu atât mai plină de bucurie şi de sens este viaţa noastră, iar timpul trece mai repede, pe neobservate. Pentru aceasta, în mod deosebit, este de folos rugăciunea lui Iisus, ca şi rugăciunea făcută cu propriile noastre cuvinte, ca „ajută-mă, Doamne” sau „apără-mă şi întăreşte-mă” şi altele. Cel ce se roagă lăuntric priveşte la tot ceea ce este exterior cu indiferenţă şi fără interes, fiindcă rugăciunea aceasta îl desparte pe om de pământ şi îl apropie de cerul nevăzut.

Învaţă-te să ierţi tuturor neajunsurile şi greşelile lor, luând în vedere faptul că ei sunt supuşi puterii celei rele şi neîndoielnic unei stări anormale a duhului. Să-ţi spui ţie însuţi astfel: „Ajută-i lui, Doamne, fiindcă el este bolnav duhovniceşte!”. O astfel de recunoaştere te va împiedica să judeci, fiindcă să judece poate numai acela care este desăvârşit şi nu se poate înşela, toate le ştie şi în principal ştie probabil că omul acţionează nu după împrejurările ce se stabilesc în jurul lui, ci după voia şi patima sa”.

Sf. Serafim Ciceagov
Extras din cartea Arhimandritul Damaschin Orlovski, „Rusia pătimitoare – martiri ai secolului XX”, editurile Egumeniţa şi cartea Ortodoxă, 2005, p. 123-125
/ortodox.md/

Lasa un comentariu

Completeaza casutele de mai jos pentru a adauga un comentariu.

Trebuie sa fii logat pentru a comenta.